Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου

στη μνήμη των θανόντων εκεί Ελλήνων Ποντίων και Ασσυρίων και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού περίθαλψής τους.

(Περίοδος 1922-1923)

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 και ώρα 9:30 στη Μακρόνησο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», θα πραγματοποιήσουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που ανεγέρθηκε στο χώρο του Λοιμοκαθαρτηρίου, στο Ν.Δ. άκρο του νησιού.

Έπειτα από συστηματική έρευνα, έναν αιώνα μετά, εντοπίστηκε ο ακριβής γεωγραφικός χώρος του Λοιμοκαθαρτηρίου. Μέσω του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», υποβλήθηκε επίσημο αίτημα και αρχιτεκτονικά σχέδια στο αρμόδιο Τμήμα Νεότερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟΛ.Α, για την ανέγερση του Μνημείου.

Στόχος της ανέγερσής του είναι να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου και Ασσύριοι, που μετά την έξοδό τους από τις πατρογονικές τους εστίες κατά τη Γενοκτονία που υπέστησαν, άφησαν στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία τους πνοή. Στόχος, επίσης, είναι να τιμηθούν και οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ελληνικού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και οι Αμερικανίδες ιατροί της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων.

Οι πρώτοι Ασσύριοι που έφτασαν στην Ελλάδα πέθαναν εκεί… Η Μακρόνησος δεν είναι πάντοτε ανοιχτή στο κοινό και θα γίνει εξαίρεση για εμάς εκείνη την ημέρα!!!

Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν απαραιτήτως: καλοκαιρινή ένδυση, νερό, αθλητικά υποδήματα, καπέλο και αντηλιακό. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί με ταχύπλοα από το Λαύριο για τη Μακρόνησο στις 7:30 π.μ.

Leave a Reply