Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων

Το Σωματείο Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων

Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων ιδρύθηκε το 1923 στο Μοσχάτο με τους εξής βασικούς στόχους:

 • την καταγραφή όλων των Ασσυρίων στην Ελλάδα
 • τη διατήρηση της ασσυριακής γλώσσας, των ηθών και των εθίμων του λαού μας
 • την ένταξη των Ασσυρίων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Το 1934 το σωματείο αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω, αντιμετωπίζοντας όμως τεράστιες δυσκολίες. Κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του η διαφάνεια, καθώς όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι διαθέσιμα σε κάθε μέλος.

Δράσεις Ανάδειξης και Προβολής του Ασσυριακού Πολιτισμού

 • Το σωματείο μας απέκτησε μόνιμη, ιδιόκτητη έδρα στο Αιγάλεω. Σε αγορασμένο από εμάς οικόπεδο αναγέρθηκε κτίριο που λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή μας και στεγάζει την έδρα, τη βιβλιοθήκη, το ιστορικό υλικό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.
 • Ιερή υποχρέωση στο ασσυριακό έθνος ήταν η μελέτη, σχεδίαση και ανέγερση μνημείου προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας των Ασσυρίων το 1915 στην είσοδο της πόλης του Αιγάλεω (Αγ. Σπυρίδωνας).
 • Πραγματικότητα επίσης έγινε ένα νέο μνημείο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ασσυρίων 1915 και 1933, στο Γ΄ Κοιμητήριο Αθηνών (οδός Θηβών και Πέτρου Ράλλη, Αιγάλεω).
 • Η ανέγερση μνημείου σε ανάμνηση των πρώτων νεκρών Ασσυρίων στην Ελλάδα, στο λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου και έπειτα του Αγ. Γεωργίου, αποτελεί πλέον γεγονός.
 • Επόμενος στόχος του συλλόγου είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
 • Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, ως ιδρυτικό μέλος του δικτύου «Τρεις Γενοκτονίες-Μία Στρατηγική», διοργανώνει συνέδρια με εξαίρετους ομιλητές με στόχο την ανάδειξη της γενοκτονίας των Ελλήνων-Αρμενίων-Ασσυρίων.
 • Διαρκής δράση μας είναι η συλλογή ιστορικού υλικού για τον ασσυριακό πολιτισμό και η επιμέλεια ενός βιβλίου το οποίο θα προβάλλει την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του λαού μας και θα παραμείνει κειμήλιο για τις ερχόμενες γενιές.
 • Σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας εργαζόμαστε για την ίδρυση έδρας Ασσυριολογίας.

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Έργα

Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, ως πιστοποιημένος οργανισμός παροχής κοινωνικής φροντίδας, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2003 ως το 2016 στοχεύοντας στην ένταξη και στήριξη προσφύγων, στην εκμάθηση δεξιοτήτων, στην έρευνα και προβολή της προσφυγικής κοινότητας. Ο σύλλογος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα των υπουργείων του ελληνικού κράτους, ώστε να υποβάλλει νέες αιτήσεις και προτάσεις για έργα.

Γενικές Δράσεις

Παρακάτω, αναφέρονται επιγραμματικά οι διαρκείς δράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες:

Α. Κοινωνικές δράσεις: Προγράμματα κοινωνικής μέριμνας για την ενίσχυση απόρων οικογενειών (παροχές τροφίμων, ρούχων και οικιακού εξοπλισμού, ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενίσχυση ενοικίου), μαθήματα ασσυριακής και ελληνικής γλώσσας για παιδιά και ενήλικες, μαθήματα πρόληψης και υγιεινής, προγράμματα ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας. Ίδρυση ασσυριακής εκκλησίας στην Ελλάδα ως νομικό πρόσωπο, με νόμο του 2014.

Β. Πολιτιστικές δράσεις: καταγραφή της ασσυριακής ιστορίας και συλλογή ιστορικού υλικού, συλλογή ιστορικών ντοκουμέντων από τη ζωή των Ασσυρίων στην Ελλάδα από το 1922, πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκθέσεων φωτογραφίας για την ασσυριακή ιστορία και τον πολιτισμό, λειτουργία τμήματος παραδοσιακής μουσικής και χορών, συμμετοχή των μελών μας σε εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας και στις ελληνικές εθνικές επετείους, πραγματοποίηση εκδηλώσεων στις εθνικές και θρησκευτικές επετείους των Ασσυρίων, διοργάνωση περιηγήσεων σε ιστορικά μέρη της Ελλάδας, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις. Επίσης, διοργάνωση ομιλιών, ημερίδων και συνεδρίων για την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας των Ασσυρίων από αναγνωρισμένους επιστήμονες. Σε όλες τις δράσεις μας προβάλλουμε επιπλέον και την ιστορία του Αιγάλεω που κατοικούν Ασσύριοι εκατό (100) και πλέον χρόνια.

Γ. Αθλητικές δράσεις: λειτουργία αθλητικών τμημάτων (τμήμα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, σκακιού, και επιτραπέζιας αντισφαίρισης) με συμμετοχές σε διάφορες διοργανώσεις.

Awards

στοχεύουμε στην ένταξη και στήριξη προσφύγων, στην εκμάθηση δεξιοτήτων, στην έρευνα και προβολή της προσφυγικής κοινότητας

Contact us now