Οι Ασσύριοι της Ελλάδας γιορτάζουν την Ασσυριακή Βαβυλωνιακή Πρωτοχρονιά το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Οι Ασσύριοι της Ελλάδας γιορτάζουν την Ασσυριακή Βαβυλωνιακή Πρωτοχρονιά το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Φέτος η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων γιορτάζει την Ασσυριακή – Βαβυλωνιακή Πρωτοχρονιά το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024. Μάλιστα αυτή η γιορτή έχει κάτι το ιδιαίτερο, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια του Σωματείου των Ασσυρίων στην Ελλάδα (1923-2023). Η γιορτή θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γ. Ρίτσος» (Δημαρχείου και Κουντουριώτου).

Αυτήν την περίοδο γιορτάζουν την Ασσυριακή Πρωτοχρονιά, Akitu όπως ονομάζεται, όλοι οι Ασσύριοι στον κόσμο. Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας, από όπου κατάγονται και οι Ασσύριοι, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την αρχή του Ασσυριακού ημερολογίου. Η γιορτή διαρκούσε 12 μέρες και ήταν παράλληλα η γιορτή της άνοιξης, της συγκομιδής του κριθαριού. Για αιώνες γιορτάζονταν η Ασσυριακή – Βαβυλωνιακή Πρωτοχρονιά από τους Ασσύριους.

Η σύγχρονη τήρηση του Akitu ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια της Ασσυριακής Πνευματικής Αναγέννησης. Από την δεκαετία του 1990 άρχιζε να γιορτάζεται και δημόσια η Ασσυριακή – Βαβυλωνιακή Πρωτοχρονιά και αντί για 12 μέρες, γιορτάζεται μια μέρα.

Leave a Reply